16
қазан
2025
Мектепке дейінгі ұйымда дұрыс тамақтануды ұйымдастыру.Организация здорового питания в дошкольной организации. Таңғы ас. Завтрвк.
Мектепке дейінгі жастағы баланы тамақтану мәселелеріне қатысты негізгі ережелерге үйрету және тамақтану мәдениетін қалыптастыру маңызды. Балалар мен ата-аналарды дұрыс тамақтану негіздеріне оқыта отырып, мыналарға назар аудару қажет:- құрамы төмен майлар, қаныққан майлар мен холестерин бар рационды таңдаудың маңыздылығы;
- көкөністерге, жемістерге және дәнді дақылдардан жасалған өнімдерге бай рационның пайдалылығы;
- қант және жеңіл көмірсулар тұтынуды шектеу қажеттілігі;
- натрийге бай тұз бен өнімдерді қалыпты тұтыну қажеттілігі;
- тағамдағы әртүрліліктің қажеттілігі;
- кез-келген жаста оңтайлы салмақты ұстау қажет.
Важно обучать дошкольника основным правилам, касающимся вопросов питания, и формировать культуру питания. Обучая детей и родителей основам здорового питания, необходимо обратить внимание на:
- важность выбора рациона с низким содержанием жиров, насыщенных жиров и холестерина;
- полезность рациона, богатого овощами, фруктами и цельнозерновыми продуктами;
- необходимость ограничения потребления сахара и легких углеводов;
- потребность в умеренном потреблении соли и продуктов, богатых натрием;
- необходимость разнообразия в еде; в любом возрасте необходимо поддерживать оптимальный вес.